dinsdag 15 december 2020

De Hoedjesman 1817 1/32

 Bij de wederopbouw van de marine na de totstandkoming van het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden in 1815 werd in de organisatie, maar ook in kleding en uitrusting, vaak het Engelse voorbeeld gevolgd.. Onze marinier uit 1817 lijkt dan ook sterk op zijn Britse evenknie, zij het dat de Britten  een rood uniform droegen en de Nederlanders voor een blauw uniform kozen.

Deze figuur draagt de karakteristieke hoed met omgeslagen rand, vandaar de naam: hoedjesman. Het afgebeelde figuur laat een marinier zien, zoals hij het uniform droeg in Indië, waar de marine ondersteuning moest geven.

Figuurtje is ook dit keer van de NSM (https://www.modelfiguren.nl ) en de maker van de tinnen figuur is Eric Heldens.

Beschildering is gedaan met olieverf en Vallejo acrylverf





vrijdag 11 december 2020

Bengaalse lansier 1816-1826

 Op 7 december 1816 komt een compagnie Bengaalse Lansiers, opgericht tijdens het "Engelse tussenbestuur", in Nederlandse dienst als lijfwacht voor de Gouverneur-Generaal.Aan kleding en uitrusting voor dit "gardeonderdeel"werd door het Nederlandse gouvernement veel aandacht besteed.

In 1820 wordt bepaald dat de lansiers gekleed zullen gaan "á la Mameluc", d.w.z. dat de uniformstukken een 'Turks' aanzien in snit en kleur zullen hebben.

Rond 1826 heeft dit uitzonderlijk koloniale onderdeel zichzelf praktisch opgeheven en wel door 'uitsterving', zoals dat toen werd geformuleerd.

( bron:Armamentaria 28)

Dit figuur is weer uit de collectie van deTinnen Tafelronde, gemaakt door Eric Heldens.

Een leuke afwisseling tussen al het blauw.





woensdag 2 december 2020

Knil actie Lombok 1894

 Dit vignetje is gemaakt met Esci 1/72 figuren : Zulu war British infantry


Met wat artistieke vrijheid zijn ze te gebruiken als KNIL troepen in Atjeh of Lombok.

Als ondergrond heb ik het deksel van een jampot gebruikt met daarop een heuveltje gemaakt van DASklei. Grasmat van Hegi


De Lombokexpeditie van 1894 is één van de bloedigste acties uit de geschiedenis van het KNIL, waarbij aan Nederlandse kant zware verliezen werden geleden.Pas nadat versterkingen waren aangekomen vanuit Java konden op Lombok de Balinese troepen worden verslagen.