vrijdag 22 januari 2021

Vrijheidsstrijder Atjeh oorlog

 De Atjehoorlog (1873-1914

Atjeh geldt als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederlands-Indië. De oorlog in Atjeh was de langste en meest kostbare oorlog die Nederland in Indonesië heeft gevoerd. Er kwamen 60.000 Atjehers om en aan Nederlandse zijde stierven 12.000 soldaten: 2000 in de strijd en 10.000 als gevolg van allerlei tropische ziekten

.Het was een koloniale oorlog die  het Koninkrijk der Nederlanden voerde met in eerste instantie de de zeevaart door de Straat van Malakka te beveiligen tegen de piraten uit Atjeh. Atjeh was eeuwenlang een onafhankelijk sultanaat onder leiding van een Sultan. De straat van Malakka werd een belangrijke vaarroute voor de handelsschepen na de opening van het Suezkanaal.

De Sultan kon weinig uitrichten tegen de Atjeh-piraten die de schepen aanvielen en het Koninkrijk der Nederlanden drong er sterk op aan dat de piraterij zou stoppen. Engeland speelde hierin ook een rol want hun handelsroute liep ook gevaar. Er werd besloten dat heel Sumatra voortaan onder Nederlands gezag viel. De Sultan kon dat niet accepteren, zocht steun bij andere landen en het gevolg was dat Nederland dat weer niet accepteerde.

Atjeh moest onderworpen worden en daar hebben wij heel erg ons best voor gedaan, met alle gevolgen van dien.

1873 verklaarde Nederland de oorlog aan Atjeh en stuurde het KNIL naar Sumatra. Er vond een hevige guerrillaoorlog plaats. Islamitische strijders voerden een "heilige strijd"( Jihad) en waren heel erg fanatiek. Voor hun gevoel streden ze tegen de goddeloze heidenen.


Met de komst van generaal van Heutz nam de strijd een wending. Hij voerde een anti-guerillaoorlog tegen de opstandelingen met behulp van zijn Marechaussees( niet te verwarren met de huidige marechaussee). Ze zijn te vergelijken met de moderne commando's.

Het werd met recht een smerige oorlog en  in 1903 gaf de Sultan zich over. De Atjehers moesten de zgn. Korte verklaring ondertekenen waardoor ze voortaan onderdeel waren van het Koninkrijk der Nederlanden

Bron: Wikipedia, www.schooltv.nl-oorlog in Atjeh




Mijn figuur stelt een vrijheidsstrijder voor zoals die gevochten kan hebben tegen de legers van Nederland. Er is geen sprake van een uniform, wel draagt hij een oud uniformjasje van het KNIL. Hij gebruikt een soort buks. Het figuur is in de basis een figuur van Eric van Helden, ik heb de kleding wat aangepast en een andere arm met veranderd geweer gegeven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten